Основана е Българска капеланска асоциация

Шестнадесет военослужещи в Българска армия и духовни служители от различни български църкви основаха  на 19 август в Ямбол Българска капеланска асоциация. В учредителната резолюция на първата национална среща са поставени приоритетите и акцентите в работата на бъдещите капелани. Основно място заемат създаването на законово основание за редовно платено капеланско служение в Българската армия, в МВР, в местата за лишаване от свобода, в българските пристанища и летища, в сферата на здравеопазване, по аналог на западните страни членки на НАТО.

Асоциацията на българските капелани има за цел постигането на толерантно и равноправно представяне на всички вероизповедания в капеланското служение, използването на практичен, контекстуализиран според нуждите на българските военослужещи модел за капеланство в структурите на армията ни и въвеждане на капеланско образование във всички висши богословски образователни заведения в България. На срещата българските учредители  проведоха разговори с цел образователна и консултантска дейност на правителствено и църковно ниво по подобие на наличните в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Франция.

В заключение основателите наблегнаха на важността на членството на България в НАТО и предстоящото приемане в Европейския Съюз, на промените в Българската армия, от задължителна към стандартна платена военна служба. Българските капелани виждат дейността си като необходима в кризисни ситуации, особено предвид участието на български военен контингент в мисиите на НАТО и ООН.

Договорното настаняване на военновъздушните бази на НАТО на българска територия  е добър момент за интегиране на планираното възстановяване на капеланското служение в Българската армия като част от НАТО и ползване опита на капеланите, които ще работят на територията на България в редиците на войските на партньорите ни. По този начин възстановяването, популяризирането и равноправното религиозно представяне на капеланското служение във  всички професионални профили на армията ще премине по-кратък процес и ще се развие в съответствие с наличния вече опит в армиите на съюзниците ни от Алианса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.