Участие в световна военно-християнска конференция

С Божията милост и благоволение българското военно служение участва в 11-та световна конференция на християни-военнослужещи, която се проведе от 14-18.09.2004г в Сеул, Южна Корея. Такъв род конференция се организира веднъж на 10 години като началото е поставено през далечната 1904г. Организатор на тези конференции е AMCF (асоциация на християни-военнослужещи) чието начало е поставено от английски офицер служещ в Индия през 1851г.

Гостите от България бяхме двама: Младен Бочуков и л-т Иван Запрянов като представител на Православната църква у нас. Заедно с нас пътуваха м-р Славчо Юрчев,офицер от ГЩ на македонската армия и корейския пастор О, който е мисионер в България от 8 години и беше нашият преводач по време на конференцията.

Пътуването беше доста продължително, а за Славчо дори и вълнуващо, защото на едно от летищата властите не го пуснаха, защото му бе необходима виза и там се наложи да се разделим с него. Но Господ не го беше оставил. Славчо пристигна в Сеул половин час след нас и то с друга авиокомпания чак през Япония без да доплаща за това. Господ се беше погрижил за всичко.

Ако мога само с две думи да изразя това което чух и видях по време на конференцията то това са думите “бленуван сън”. Имаше гости от 141 страни и общо делегатите бяхме 1800 души. Домакините се бяха погрижили перфектно от самото ни посрещане до изпращането ни на летището. Настаниха ни в огромен християнски комплекс наречен “Молитвената планина”. Това, което бях чувал за корейските християни, че се молят сутрин рано и че молитвата в цялата страна е денонощна наистина се оказа вярно. В този християнски комплекс имаше няколко огромни сгради, които побираха по няколко хиляди души и в тях постоянно имаше тълпи от хора за молитвените часове. По-късно разбрах, че това е масова практика за всички църкви в Корея. По време на семинарите се запознах и обмених мнения с християни-военнослужещи от целия свят. Имаше представители от всички континенти. Дори от страни, в които да се говори за Христос е доста опасно като Ирак Пакистан, Турция, Непал, Индия, Китай и др. Но както е писано благата вест ще се разпространи по целия свят без значение коя религия властва в дадената страна. От бившите съветски републики имаше около 40 души като почти всички бяха участници от войните в Афганистан и Чечня. Те са повярвали по време на воденето на военните действия. Сред тях беше и зам. Командващия на тогавашните съветски войски в Афганистан ген. Вячеслав Борисов.

Иначе Корея с население от 40млн. 35% от които са християни има видението до 2020г. християните да са 75% от населението на страната. Не случайно имат такъв голям икономически растеж. Господ чува молитвата на праведните.

По време на конференцията обсъдих с един християнин от Англия желанието ни да отпечатаме и подарим на българските военнослужещи заминаващи на мисии по един камуфлажен Нов Завет и той ни обеща пълното съдействие. Като в момента очакваме да получим правата за отпечатването. Надяваме се с Божията помощ да съберем необходимите средства и до заминаването на следващия контингент за Ирак да имаме готови камуфлажни Нови Завети.