Гостуване на бриг. ген. Дик Абел

В пред стартова треска сме за предстоящото гостуване на бриг. ген. Дик Абел. Офицер от резерва на ВВС на САЩ. Изпълнителен Директор на Направлението за работа с ВС към Кампус Крусейд фор Крайст Интернешънъл

Генерал Абел е от Клийвлънд, Охайо. През 1956г. завършва университет в Детройт и получава диплома по бизнес администрация. По-късно постъпва на служба във ВВС на САЩ като офицер със звание лейтенант.

През  1957г. завършва успешно курсове за пилот след което получава различни назначения на летателни длъжности, включително в групата за акробатични полети “Уорхоук”.По-късно служи като инстурктор във Военновъздушната академия на САЩ в Колорадо Спрингс. Впоследствие заема длъжности и в отдела за “ВО”.
След участието си във войната с Виетнам, генерал Абел е назначен за ВРИВО офицер на Тихоокеанското Командване на САЩ.

През 1973г. генерал Абел участва в пет мисии до Ханой, откъдето ескортира завръщането на американски военнопленници в родината им.
През 1978г. служи като специален сътрудник на Началника на ГЩ на САЩ. По-късно заема длъжността “Началник отдел ВРИВО” за ВВС на САЩ. През 1981г. Дик Абел е произведен в “бригаден генерал”.

През 1985г. генерал Абел завършва своята военна кариера и заема длъжността Директор по информацията към Американския Комитет за Олимпийски игри.
През 1987г. е избран за Президент на Американската християнска асоциация на спорта.

През май’1992г. генерал Абел е избран за Изпълнителен Директор на Направлението за работа с ВС към международната организация Кампус Крусейд фор Крайст.

В своята кариера, генерал Абел получава следните отличия:
-Медал на ВВС за изключителна служба;
-Медал на МО на САЩ за изключителна служба;
-Медал “Бронзова звезда”;
-Медал на ГЩ на САЩ;
-Наградата “Центурион”, връчена от Корпуса на Капеланите през 1996г.
Генерал Дик Абел е семеен и със съпругата му Ан имат три дъщери, един син и 17 внуци.