Военни свещеници в БНА

Напоследък в Русия се заговори за възстановяването на една стара военна традиция, а именно свещеници в армията. В България тази тема е още нова, но с потенциал да стане актуална много скоро. Ето защо, разговаряме с Младен Бочуков, национален координатор за служението сред военнослужещи по една близка проблематика която нашумя напоследък. Става дума за няколко хиляди камуфлажните нови завети и библии, които Младен и служението му печатат и даряват на войниците от българския контингент в Ирак.

Разказват, че при бомбените атентати в Карбала, войниците изпитвали остра нужда от свещенослужител с когото да разговарят. Не толкова от страх, а защото всеки човек изпитва остра нужда от духовна подкрепа когато застане лице в лице със смъртта.

Дали това е вярно или не, могат да кажат само войниците, но това което е неоспорима истина е факта че от със сигурност е че през последните шест години стотици библии и нови завети са раздаден сред българските военнослужещи безплатно. Не от държавните органи, не от православната църква а от едно служение което има за цел да помага при нужда.

Първите камуфлажни нови завети излизат от печат през октомври 2000г. те са първите по рода си в модерната история на България. На 7 ноември с.г. на официална церемония в духовната семинария в Пловдив 460 бройки са раздадени на четирите пехотни батальона подготвящи се за мисията в Ирак. На церемонията присъстват гл. капелан (щатен военен всещщеник – бел.ред.) Симон Фармър и бившето британско военно аташе за Българиа, пол. Робин Чапъл. Събитието е отразено в централните медии (bTV, БНТ, 24 Часа, Труд и др.)

На 26 Ноември 2004 по покана на командира на 68-ма бригада специални сили полковник Торлаков са подарени 160 бр. на един батталион от професионални воиници. Бригадата е базирана в Пловдив и по-голямата част от личнич състав взима участие в мисиите зад граница. За жалост, именно този екип дава най-много жертви.

През Април 2005 излиза от печат ново издание на камуфлажни нови завети с притурка на кнгиата Прити. Повече от 600 бройки от това издание са подарени 4 Май 2005 в сградата на министерството на отбраната. Дарението е разпределено между българските военни мисии в Ирак, Афганистан, Босна, Косово и Еритрея.

През Ноември 2005 излиза от печат и пълна камуфлаjна Библия на български. Поредното дарение става на 15 Фебруары 2006 за български военослужещи в Афганистан.

Големият успех на една тази мисия подпомагаща духовния морал на българската армия, повдига въпроса за щатни военни свещеници у нас. Какви трябва да са те? Кой и как може да определя позицията и задълженията им? Каква професионална подготовка им е нужна и кой може да я достави? Като каква поделение и с каква задача ще влязат и работят в структурите на БНА?

С приемането на България за членка на НАТО, тези въпроси придобиват още по-централно значение. Военните свещеници в българската армия не са нов феномен, те са нейно историческо наследство не само във военно, но и във мирно време. Историческо наследство и идентичност на българския воин, които комунистическият режим зачерква без угледно с цел да изтрие тази част от българската история завинаги. А кой продължава да прави същото днес в демократична България? Кой и защо са въпросите на които трябва да бъде отговорено за да има отново активни свещеници в българската армия.

Първа копка и дарение

През декември 2000г. на организирания от Агапе България евросеминар на тема: „Христианската етика във въоръжените сили“, покойния вече генерал-майор Георги Георгиев, тогавашен началник на Националния Военен Университет  „Васил Левски“ – В.Търново, прогласи идеята за построяването на църква в района на университета. Шест години по късно, на 11 май 2006 г., на церемония състояла се в Нациналния Военен Университет беше направена първата копка за построяването на църква  „Свети седмочисленици“. Първата църква построена във военно поделение се намира във военноморска база „Атиа“ до Созопол. Във връзка с това, Направлението за работа с въоръжените сили  осъществи дарение 20 камуфлажни Библии за библиотеката на Националния Военен Университет.

Дарение на камуфлажни Нови Завети

С всеки изминат ден авторитета на българското военно служение се разширява и ето че и тази година получи възможност да подари на всеки един първокурсник от Националния Военен Университет т. нар. “Пакет на първокурсника”, който съдържа: камуфлажен Нов Завет, списание-органайзер и рекламна химикалка на служението с военни. Макар и скромен пакета е една възможност Божието слово да докосне повече младежи отдали се на военната професия. Дарението се осъществи в Културния дом на НВУ, като присъстваха взводните и ротните командири на първокурсниците, офицери за връзка с обществеността. “Пакет на първокурсника”получиха и всички цивилни студенти обучаващи се в НВУ по редовна и задочна програма.