Дарение на камуфлажни Библии

Две години след като от печат излязоха първите по рода си в България камуфлажни Библии и с тях българското военно служение „снаряжи” всеки един български военнослужещ, изпълняващ мисия зад граница, в Българската армия спонтанно започна инициативата да се строят църковни сгради в районите на самите поделения.

Не знам дали читателите са запознати, но според действащия сега военен закон религиозната дейност във военните поделения и обекти не е разрешена. Цяло чудо е, че атеистична България започва да строи църкви в поделенията. Дори във Военна академия „Г.С.Раковски”-София, превърнатата в склад църковна сграда беше отремонтирана и възстановена, така както е била по царско време.

В края на миналата година започна строежът на църковна сграда и в „68-ма бригада Специални сили”- Пловдив. Именно военнослужещи от тази бригада по време на мисията си в Ирак приспособиха един от големите военни контейнери да изпълнява функциите на малък параклис. Лично началника на ГЩ тогава одобри инициативата.
В началото на декември миналата година по покана на българското военно служение в България гостуваха директорът на военните служения за Европа, подп. Райнер Торун и бившето британско военно аташе полк.Робин Чапъл. Последният гостува в България преди две години по повод подаряването на първите камуфлажни Библии на контингент подготвящ се за мисия в Ирак.

Сега поводът за гостуването беше оказване на съдействие за стартиране на капеланско служение в армията ни. Една от срещите ни беше в споменатата „68-ма бригада Специални сили”-Пловдив. Гостите ни се запознаха със започнатия строеж на църквата в самото поделение, а българското военно служение дари 200 камуфлажни Библии на батальон от професионални войници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.