Дарение на камуфлажни Библии

Две години след като от печат излязоха първите по рода си в България камуфлажни Библии и с тях българското военно служение „снаряжи” всеки един български военнослужещ, изпълняващ мисия зад граница, в Българската армия спонтанно започна инициативата да се строят църковни сгради в районите на самите поделения.

Не знам дали читателите са запознати, но според действащия сега военен закон религиозната дейност във военните поделения и обекти не е разрешена. Цяло чудо е, че атеистична България започва да строи църкви в поделенията. Дори във Военна академия „Г.С.Раковски”-София, превърнатата в склад църковна сграда беше отремонтирана и възстановена, така както е била по царско време.

В края на миналата година започна строежът на църковна сграда и в „68-ма бригада Специални сили”- Пловдив. Именно военнослужещи от тази бригада по време на мисията си в Ирак приспособиха един от големите военни контейнери да изпълнява функциите на малък параклис. Лично началника на ГЩ тогава одобри инициативата.
В началото на декември миналата година по покана на българското военно служение в България гостуваха директорът на военните служения за Европа, подп. Райнер Торун и бившето британско военно аташе полк.Робин Чапъл. Последният гостува в България преди две години по повод подаряването на първите камуфлажни Библии на контингент подготвящ се за мисия в Ирак.

Сега поводът за гостуването беше оказване на съдействие за стартиране на капеланско служение в армията ни. Една от срещите ни беше в споменатата „68-ма бригада Специални сили”-Пловдив. Гостите ни се запознаха със започнатия строеж на църквата в самото поделение, а българското военно служение дари 200 камуфлажни Библии на батальон от професионални войници.