Генерал Бъкингам и полк. Кастнър присъстваха

Генерал Бъкингам и полк. Кастнър присъстваха на среща- дискусия на тема “Войната и християнската етика”организирана от ХСС във В.Търново. На тази среща присъстваха: началникът на Национален Военен Университет „В.Левски”, бриг.ген. Златилов, офицери от командването, членове от съюза на ветераните от войните, съюза на запасните офицери и др. Задаваха се интересни въпроси относно войната, а ген. Бъкингам сподели своето виждане за войната от позицията на християнин.

О.р. генерал–майор Клей Бъкингам е роден през 1927г. във Флорида, САЩ. Завършва Военна академия Уест Пойнт през 1949г., възпитаник  е на Генералщабния колеж и Армейския военен колеж. Генерал-майор Бъкингам е командир на танков взвод и ротен командир в Корейската война. Награден е с орден “ Сребърна звезда” за проявена изключителна храброст. Участник във Виетнамската война. По време на Студената война е Командващ по операциите на американската армия в Европа. След 33 години в армията на САЩ е награден с отличителен медал за служба. Със съпругата си  Клара Милър живеят заедно от 51 години и имат 4 деца и 18 внука.

О.р. полковник Ърл Кастнър е роден през 1928г. в Канзас, САЩ. Завършва Държавния университет в Оклахома, възпитаник е на Генералщабния колеж и Военноморския колеж. Придобива Магистърска степен в университета “Дж. Вашингтон” и университета “ Дж. Мейсон”. Полковник Кастнър служи като командир на пехотен взвод, ротен командир и щабен офицер по време на Корейската война. Награден е с орден “Пурпурно сърце” и орден “Бронзова звезда” за проявена храброст. Участник във Виетнамската война. По време на Студената война е Заместник- командващ по операциите на американската армия в Европа. След 30 години в армията на САЩ е награден с отличителен медал за служба. Със съпругата си  Сю Кастнър живеят заедно от 31 години и имат 3 деца и 4 внука.

Посещение на ген. Дик Абел и неговия екип

Посещение на ген. Дик Абел и неговия екип. Генерал Дик Абел беше на официално посещение в страната ни по покана на Агапе България. Помощ при организирането на срещите в НВУ ни оказа американското военно аташе (СВ) м-р Пол Бротсън. Екипът на ген. Абел се състоеше от християни-бизнесмени спонсориращи 85% от служенията с военни в целия свят.

Срещи в София: посещение на неделната служба в Евангелска Баптиска църква, среща с християни-бизнесмени от България, участие на живо в християнско телевизионно предаване “За църквата и държавата”по частна кабелна телевизия, среща с г-н Никола Петков, изпълнителен директор на Православен център за църковно държавни и между църковни отношения, среща с домашната група в София, среща с директора на Агапе България, Скот Гил.

Срещи във В.Търново: брифинг с командването на НВУ, делови обяд с ген. Златилов,нач. НВУ, неговите заместници, американското военно аташе и представител от МО; лекция на тема “Лидерството – това са хората” изнесена от ген. Абел в НВУ пред около 400 човека.